Beïnvloeding.nl

Oefening anekdotes inzetten

Hier vind je een paar oefeningen om op een eenvoudige manier je eigen ervaringen in te brengen. Het gaat er niet om dat je iets vertelt om je ei kwijt te kunnen, maar omdat je de ander een bepaalde richting op wilt sturen.

Vervelende collega

Stel dat een vriendin je vertelt dat ze problemen op het werk heeft. Ze heeft een collega die vervelend tegen haar doet. Om problemen uit de weg te gaan ontwijkt ze nu deze collega maar dat kost haar best veel energie. Wat zou je de vriendin aan willen raden?

  1. Dat deze vriendin het beste een andere baan kan gaan zoeken;
  2. Dat ze hem feedback moet geven omdat dit de enige manier is om een conflict op te lossen;
  3. Dat ze een gesprek moet aangaan met de collega en jullie leidinggevende;
  4. Dat ze zich niet zoveel moet aantrekken van die collega.

Kies een van de mogelijkheden (of iets anders uit je eigen repertoire) en bedenk welke eigen ervaring je zou kunnen gebruiken om dit over te brengen. Je gaat dus niet rechtstreeks zeggen dat ze bijvoorbeeld een andere baan moet gaan zoeken (nr. 1), maar je vertelt alleen een verhaal. Je kunt afronden met: “Wie weet is dit bij jou ook een goed idee.”

Werkdruk

Stel dat een collega klaagt over teveel werk. Jij hebt zelf ook veel werk maar kan daar wel mee omgaan. Stel dat je zou willen zeggen:

  1. Dat hij dit met onze baas moet bespreken of
  2. Dat hij wat vaker ‘nee’ moet zeggen.

Hoe zou je dit kunnen overbrengen door een persoonlijke anekdote te vertellen? Let op: zorg dat je niet begint met: daar had ik vroeger ook last van. Dat kan nogal wijsneuzerig overkomen.

Geen leiding

In deze situatie klaagt een andere collega erover dat ze niet weet hoe ze om moet gaan met een voorstel dat ze aan het schrijven is. De projectleider geeft geen richting aan en het is onduidelijk wanner het voorstel goed genoeg zal zijn om voor te leggen aan de directie. Je wilt zeggen:

  1. Ik zou gewoon zelf het stuk schrijven en je niet teveel zorgen maken over wat men ervan vindt;
  2. Of: Ik zou er niet aan beginnen voordat je een duidelijke richting krijgt van de projectleider.

Je gaat dit niet rechtstreeks zeggen maar via een verhaal of anekdote. Wat kun jij verzinnen?

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel