In dit artikel lees je over verhalen en hun effect. Het is goed om je bewust te zijn van de richting die het verhaal opstuurt.
Ik herinner me een verjaardag, een aantal jaren geleden. Ik ontmoette mijn vader en toen hij vroeg hoe het ging, vertelde ik dat ik last had gehad van migraine. Hij zei dat je daar erg mee op moest passen en dat ik niet zo hard moest werken. Hij vertelde dat een goede collega van hem ook zoveel werkte en dat hij in de ziektewet terecht was gekomen. Het was zelfs zo erg met hem afgelopen, dat hij niet meer kon werken!
Er zijn een aantal suggesties die mijn vader (onbewust) aan me meegaf:
- Dat hij zich zorgen maakte;
- Dat hij vond dat ik te hard werkte;
- Dat als je zo hard werkt, je migraine kunt krijgen;
- En dat migraine heel gevaarlijk is.
Ik geloof niet dat het goed voor migraine is als je je er nog extra zorgen over gaat maken. Dus je kunt beter een andere richting inslaan. Hier twee mogelijke anekdotes:
- “Migraine is vervelend, dat heb ik soms ook. Bij mij is het altijd een signaal dat ik wat meer mag letten op waar ik mee bezig ben. De migraine komt naar boven als ik teveel dingen doe die helemaal niet bij me passen. Als ik dan even rust neem, reflecteer en mijn activiteiten aanpas, verdwijnt de migraine. Heb jij dat wel eens onderzocht?”
- “Ik hoorde laatst van een vriendin dat zij helemaal geen last meer had van migraine terwijl ze daar vroeger soms dagen door uit de roulatie was. Ze was in behandeling gegaan bij een ayurvedische genezer die haar vertelde dat veel ziektes voortkomen uit een eetpatroon dat niet in lijn is met iemands specifieke constitutie. Zij hebben veel dingen uitgezocht samen en kwamen erachter dat zij echt geen tomaten, paprika en aubergine moest eten. Toen ze haar eetpatroon had aangepast, verdween de migraine!”
Let op in welke richting je iemand stuurt als je een verhaal vertelt!