Beïnvloeding.nl

Samen oefenen met metaforen

Hier zijn drie oefeningen om je vermogen tot het gebruiken van metaforen te vergroten. Deze oefeningen doe je samen met een buddy, vriend(in) of collega.

Startoefening

A begint de zin: ‘Het leven is net een …’. B vult de rest van de zin aan door een link te leggen met een metaforische uitspraak zoals ‘banaan’. A brengt de metafoor dan in verband met het onderwerp van de zin – het leven. Bijvoorbeeld: ‘Het wordt overrijp en zwart als u het te lang laat liggen’ of ‘Het is nooit recht’ of ‘Het is verrukkelijk maar kan u ook laten struikelen als u niet uitkijkt’. Wissel rollen en herhaal een paar keer.

Metafoor voor de toekomst

Bedenk een toekomstscenario waaraan je wil werken: A neemt het onderwerp waaraan zij/hij wil werken, bijvoorbeeld de organisatie. A begint de zin: ‘De organisatie is net een …’. B bedenkt daarna samen met A een metafoor, bijvoorbeeld: ‘meute wilde honden’. Daarna denk je samen aan de metaforische relatie, bijvoorbeeld: ‘die naar elkaars enkels bijten’.

Daarna begint A de zin: ‘Ik wil dat de organisatie lijkt op …’. B helpt A daarna om een metafoor te bedenken, zoals: ‘een meute sledehonden’. En daarna werk je weer samen aan de metaforische link, bijvoorbeeld: ‘die allemaal samenwerken onder een leider’.

Metafoor voor lastige situatie

A beschrijft aan B een situatie waarin die zich bevindt, die je wil veranderen. B vraagt door zodat de meest belemmerende overtuiging naar boven komt.

Nu neemt B het voortouw en met z’n tweeën verzinnen jullie een metafoor die ruimte geeft. Zoek een metafoor die aansluit bij de belevingswereld van A.

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel