Beïnvloeding.nl

Volgen-volgen-leiden

Een veel gestelde vraag bij het maken van rapport is: wanneer mag ik weer gewoon mezelf zijn? Wanneer mag ik de ander zeggen dat hij geen gelijk heeft en dat hij naar mij moet luisteren? Los van het feit dat het vaak geen goed idee is om je gelijk te halen, is de onderliggende vraag relevant. Wanneer mag ik richting gaan geven in een goed gesprek?

Het antwoord is gebundeld in de letters VVL: volgen-volgen-leiden. Je maakt rapport en volgt de ander in diens stijl. Je spiegelt de lichaamshouding en de gebaren, neemt kernwoorden over en gebruikt dezelfde vorm van praten op basis van metaprogramma’s. Link Dat doe je een tijdje en je vergewist je ervan dat je echt goed aan het volgen bent. Dat is de tweede V. En dan mag je gaan leiden. Je mag de ander meenemen in jouw richting en met jouw manier van praten. Als het goed is zul je merken dat de ander daar moeiteloos in meegaat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie het altijd eens zullen worden. Maar er ontstaat een goed gesprek met wederzijdse beïnvloeding. Mocht je tijdens het gesprek merken dat er geen rapport meer is, dan doe je een stap terug en let je er weer even op. Je besteedt wat tijd aan het herstellen van het communicatiekanaal.

VVL is goed te snappen vanuit de metafoor van de buschauffeur. Zij kan nog zo’n mooi eindstation in gedachten hebben en er in volle vaart heen willen rijden. Maar als ze mensen mee wil krijgen, moet ze stoppen bij de haltes. Ze moet de tijd nemen om mensen in te laten stappen. Ze eerst te laten zitten. Dan pas kan ze verder naar het doel.

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel