Beïnvloeding.nl

Zoek andere oorzaak

Als je een andere oorzaak vindt van een situatie die valide is, ondergraaf je de belemmerende overtuiging. In dit artikel lees je over de zoektocht naar andere oorzaken.

Omkering

Allereerst een omkering waarbij je direct merkt dat er aan de logica van jouw overtuigingen wordt gemorreld. Het is een citaat van Marten Toonder in een brief aan Dick Matena:

“Wat in je jeugd gebeurd is, is dikwijls het gevolg
van een voorval op latere leeftijd.”

Nu gaan de meeste mensen uit van het omgekeerde: doordat ik dingen heb meegemaakt in mijn jeugd,  heb ik op latere leeftijd last van bepaalde conditioneringen. Als je een citaat als hierboven leest, gaat het knarsen in je hoofd. Ik leg het als volgt uit: als je in je leven een lastige situatie meemaakt of een verklaring zoekt van afwijkend gedrag, kun je gaan speuren in je verleden. Omdat je zo ongelofelijk veel dingen hebt meegemaakt, is er altijd wel een aantal gebeurtenissen te vinden die een verklaring geven voor de situatie of het afwijkende gedrag. Op die manier maak je een andere rangschikking van de gebeurtenissen in je jeugd; je maakt er een ander en meer passend verhaal van.

Wat zegt dit over jou?

Een andere manier om een overtuiging om te buigen is door het zoeken naar een oorzaak in de persoonlijke sfeer. Je kunt bijna altijd de vraag stellen: “Wat zegt dit over jou?”, of “Wat kun je hieruit leren?” Daarmee laat je het inhoudelijke perspectief los en zoek je (samen) naar oorzaken in de persoon die het probleem ervaart.

“We don’t see the things as we are,
We see the things as we are.”

Causaliteit is een illusie

Het helpt als je causaliteit, oorzaak-gevolgrelaties, als iets arbitrairs ziet. Want dan kun je altijd zoeken naar een andere oorzaak. Neem het volgende voorbeeld: Een man is op straat doodgereden door een vrachtwagen. Je kunt kiezen uit veel oorzaken:

  • De vrachtwagenchauffeur was op z’n mobiel aan het kijken;
  • De man was op z’n mobiel aan het kijken en lette niet op;
  • De man ging meestal eerder naar z’n werk en was nu later door een ruzie met z’n vriendin. Daardoor kwam hij toevallig onder de vrachtwagen;
  • De vrachtwagenchauffeur was een romantische rivaal van de man en reed hem expres aan;
  • Door financieel wanbeheer moest de man bij z’n vriendin gaan wonen en daardoor was hij nu op deze plek;
  • De buurman was wat vergeten, had zijn auto dubbel geparkeerd en daardoor ontstond de gevaarlijke situatie.

Conclusie

Je snapt dat je wel door kunt blijven gaan met andere oorzaken. Het blijft onduidelijk wat je echt waar kunt noemen. Dat betekent dat een redenatie – als die belemmerend is – altijd kan worden losgeweekt door andere oorzaken aan te dragen.

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel