Beïnvloeding.nl

Soorten metaforen

In dit artikel wil ik je een aantal soorten metaforen laten zien zodat je zelf een groter palet hebt om te gebruiken.

Korte verhalen

De verhalen van Toon Tellegen staan er om bekend dat zij je mee kunnen nemen in een denkbeeldige wereld met o.a. de olifant, de mier en de eekhoorn. De verhalen zitten vol metaforen. Lees hier verder (nieuw tabblad). Je kunt een dergelijk verhaal gebruiken om een bespreking op een rustige manier te starten en vanaf het begin een bepaalde kadering aan te brengen

Gedichten

Bij gedichten moet je opletten dat de stijl aansluit bij de groep die je voor je hebt.

Ingmar Heytze (1970): Heden geen gedicht.
Vandaag waaide er iets onzichtbaars in mijn oog.
De huisarts spoot fluor op mijn netvlies
om te zien of verder alles in orde was.
Later werd ik aangereden door een rode Volvo.

De vaatwasser maakt alles vuil.
De honing voor de thee is op.
De ibuprofens blijken een jaar over datum
– zo pijnloos heb ik geleefd –
en ik weet niet of ik ze nog slikken mag.
Zo’n dag. Heden geen gedicht.

Citaten

Citaten sluiten vaak wat makkelijker aan bij een zakelijke context. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een team dat de neiging heeft om door elkaar heen te praten:

Wie niet naar je wil luisteren
Doet dat ook niet als je schreeuwt
En wie je wil begrijpen
Begrijpt je zelfs als je niet praat.

Of een citaat van David Bohm:

Het vermogen tot anders waarnemen of denken
Is belangrijker dan de kennis
Die men heeft vergaard.
NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel