In dit artikel lees je over het ombuigen van woorden die niet handig zijn. Woorden die je gesprekspartner uitspreekt in een gesprek en die belemmerend werken voor de taak die jullie moeten uitvoeren. Of woorden die belemmerend werken voor de samenwerking of persoonlijke ontwikkeling.
Rapport
In een gesprek begin je altijd met rapport maken. Door de lichaamshouding, de gebaren en het stemgebruik te spiegelen. Maar ook door belangrijke woorden, de zgn. kernwoorden, over te nemen. Je merkt dat er een goed gesprek ontstaat waarin je kunt doorvragen en beter snapt wat de ander vindt. Maar het komt veel voor dat mensen scherpe woorden gebruiken die niet helpen om verder te komen. Ze spreken ze vaak onbewust uit en zijn zich er niet van bewust dat ze zichzelf (en vaak ook hun omgeving) daarmee vastzetten. In de eerste fase van een gesprek neem je ook deze scherpe woorden over om goed rapport te maken. Maar hoe ga je verder?
Ombuigen
Je wilt de scherpe woorden ombuigen naar woorden die meer ruimte geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen in je vragen en samenvattingen. Stel dat iemand het heeft over een dodelijke fout in de manier waarop de organisatie in elkaar zit en dat het management niet in staat is om echte beslissingen te nemen. Dan kun je na de ‘rapportfase’ bijvoorbeeld vragen:
- Wat is er nog niet helemaal goed georganiseerd?
- Wat zou erachter kunnen zitten dat het management nog geen beslissing kan nemen?
Het is nog mooier als je eerst een samenvatting geeft voordat je gaat doorvragen. Dat zou zo kunnen klinken:
- Als ik je goed begrijp vind je dat de organisatie nog niet goed in elkaar zit. Hoe zou jij dat graag veranderd zien?
- Dus je zegt dat het management zich nog aan het beraden is over een andere opzet. Welke richting zou jij op willen en hoe kun je ze daarbij helpen?
Conclusie
Let in gesprekken op scherpe woorden die niet behulpzaam zijn. Buig ze geruisloos om in je vragen en samenvattingen zodat er meer ruimte ontstaat.