Woorden aanpassen

In dit artikel lees je over het ombuigen van woorden die niet handig zijn. Woorden die je gesprekspartner uitspreekt in een gesprek en die belemmerend werken voor de taak die jullie moeten uitvoeren. Of woorden die belemmerend werken voor de samenwerking of persoonlijke ontwikkeling.

Rapport

In een gesprek begin je altijd met rapport maken. Door de lichaamshouding, de gebaren en het stemgebruik te spiegelen. Maar ook door belangrijke woorden, de zgn. kernwoorden, over te nemen. Je merkt dat er een goed gesprek ontstaat waarin je kunt doorvragen en beter snapt wat de ander vindt. Maar het komt veel voor dat mensen scherpe woorden gebruiken die niet helpen om verder te komen. Ze spreken ze vaak onbewust uit en zijn zich er niet van bewust dat ze zichzelf (en vaak ook hun omgeving) daarmee vastzetten. In de eerste fase van een gesprek neem je ook deze scherpe woorden over om goed rapport te maken. Maar hoe ga je verder?

Ombuigen

Je wilt de scherpe woorden ombuigen naar woorden die meer ruimte geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen in je vragen en samenvattingen. Stel dat iemand het heeft over een dodelijke fout in de manier waarop de organisatie in elkaar zit en dat het management niet in staat is om echte beslissingen te nemen. Dan kun je na de ‘rapportfase’ bijvoorbeeld vragen:

  • Wat is er nog niet helemaal goed georganiseerd?
  • Wat zou erachter kunnen zitten dat het management nog geen beslissing kan nemen?

Het is nog mooier als je eerst een samenvatting geeft voordat je gaat doorvragen. Dat zou zo kunnen klinken:

  • Als ik je goed begrijp vind je dat de organisatie nog niet goed in elkaar zit. Hoe zou jij dat graag veranderd zien?
  • Dus je zegt dat het management zich nog aan het beraden is over een andere opzet. Welke richting zou jij op willen en hoe kun je ze daarbij helpen?

Conclusie

Let in gesprekken op scherpe woorden die niet behulpzaam zijn. Buig ze geruisloos om in je vragen en samenvattingen zodat er meer ruimte ontstaat.

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel