Beïnvloeding.nl

Resultaat scan op hoofdlijnen

In de onderstaande grafiek zie je jouw scores op de vier hoofdgroepen van beïnvloeding uit het Perspectief Principe.

Jouw score:

Relationele beïnvloeding

Structurele beïnvloeding

Sublimale beïnvloeding

Machtsbeïnvloeding

Hier volgt een korte uitleg:

Relationele beïnvloeding

Bij een gesprek of vergadering begin je met het leggen van een verbinding. Om te zorgen dat je in besprekingen niet terechtkomt in een doodlopend gesprek over de inhoud, zoek je goed uit wat de ander echt bedoelt. Daarvoor maak je op een persoonlijk niveau contact en neem je de tijd om door te vragen. Je volgt de kernwoorden van de ander en stuurt deze bij als ze niet helpen in het bereiken van het doel. Je erkent je gesprekspartner in haar intentie om het goede te doen en bouwt hier samen op verder. Het zijn drie perspectieven die een overtuiging op een soepele manier oprekken:

 • Aandacht geven en doorvragen
 • Herdefinieer woorden en
 • Gebruik de motivatie

De stijl van de relationele beïnvloeding is vaak in verbinding en met veel vragen.

Structurele beïnvloeding

Bij de relationele beïnvloeding maak je soepel contact en zorg je ervoor dat de belemmerende overtuiging van de ander op een milde manier opschuift. Maar soms heb je krachtigere vormen van beïnvloeding nodig en dan kun je verder met de structurele vormen van het perspectief principe. De basis van de vormen van structurele beïnvloeding ligt in de structuur van overtuigingen. Je stelt de oorzaak-gevolg relatie ter discussie en je leidt de ander naar een betekenis die meer ruimte geeft. Je vergroot het kader waarbinnen het vraagstuk werd besproken zodat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het zijn drie perspectieven die een overtuiging op een radicale manier oprekken:

 • Overtuig met logica
 • Stuur naar andere betekenis en
 • Vergroot het kader.

De stijl van de structurele beïnvloeding is vaak stellend: je poneert een heel ander perspectief.

Subliminale beïnvloeding

Bij de structurele beïnvloeding ga je soms te hard waardoor iemand een muur optrekt. Het is dan zinvol als je nog andere mogelijkheden hebt die de weerstand van het bewuste brein omzeilen. Het aangrijpingspunt van de vormen van subliminale beïnvloeding ligt in het onbewuste brein van de ander. De ethische vraag of deze vormen verantwoord zijn is zeer relevant omdat je vaak niet bespreekt wat je aan het doen bent. Hoe weet je dan of het in het belang van de ander of het grotere geheel is waar je mee bezig bent? Dit is een kwestie waarbij een goed afgesteld moreel kompas je de weg wijst. De drie subliminale perspectieven zijn:

 • Verschuif door verhalen
 • Metaforen inzetten
 • Werk via het lichaam

De stijl van de subliminale beïnvloeding is globaal en terloops: je gaat niet rechtstreeks een confrontatie aan.

Machtsbeïnvloeding

Na het gebruik van subliminale beïnvloeding kun je heel soms nog steeds met lege handen staan. Dan is het zinvol om te onderzoeken of je met de drie vormen van machtsbeïnvloeding de zaak in beweging kunt krijgen. Dit is een bijzondere groep omdat je niet erg bezig bent met de overtuigingen van de ander. Je kiest het perspectief van ‘gelijk krijgen’, uitnodigen tot beweging en tactisch manoeuvreren. Deze hoofdgroep gaat over het spel dat gespeeld wordt tussen mensen om bepalend te zijn. Je gaat er overheen, onderdoor of erlangs. De ander komt door deze perspectieven in beweging en zal door de druk haar overtuigingen aanpassen. De drie machtsperspectieven zijn:

 • Druk door met overwicht
 • Maak ruimte door te volgen
 • Beïnvloed via het krachtenveld

De stijl van de machtsbeïnvloeding is confronterend, indringend en niet zonder risico. Want een stevige interventie kan ook als een boemerang terugkomen.

Ben je benieuwd hoe jouw uitgebreide Beïnvloedingsprofiel er uitziet en wil je meer weten over het Perspectief Principe? Kies dan een van de onderstaande opties en verdiep je verder in deze nieuwe methode.
NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel