Beïnvloeding.nl

Zelfreflectie macht

Dit artikel is bedoeld voor mensen die moeite hebben met macht en dominante personen en die hun belemmerende overtuigingen willen onderzoeken.

Er zijn veel mensen die moeite hebben met dominante personen. Met mensen die dwingen. Daar worden ze door getriggerd en daarvan raken ze uit hun kracht. Ben jij ook zo iemand? Ga eens bij jezelf na:

  1. Aan welke personen in je omgeving denk je direct als het over macht en machtsmisbruik gaat? Wat doet die persoon dat zo irritant is?
  2. Stel dat we een acteur zouden inhuren en gedetailleerd zouden instrueren. Welk gedrag moet hij laten zien om jou op de kast te krijgen? Welk gedrag vind je super irritant? Wat vind je dat iemand echt niet kan maken? Schrijf dit gedrag heel specifiek op.
  3. Hoe komt het dat jij hier zo gevoelig voor bent? Je ziet vast dat er andere mensen zijn die helemaal niet zoveel problemen hebben met dit machtsgedrag. Waar komt het bij jou vandaag dat je hierdoor uit je kracht raakt? Is dat iets uit je gezin van herkomst of een nare ervaring in de loop van je leven? Schrijf dit op als oorzaak.
  4. Welke consequentie heeft het dat je dit machtsgedrag afwijst? Is er gedrag dat jij nooit zou laten zien, dat echt niet bij je past? Welke gevolgen heeft dit? Want soms is het wel handig als je duidelijk, dwingend of stellig kunt zijn. Zijn er situaties waarin jij niet zo effectief bent omdat je niet doorpakt? Welk effect heeft dit op je functioneren? Schrijf dit op onder het kopje betekenis.
  5. Maak nu een complete overtuiging met een OGB-structuur door alle dingen die je hebt opgeschreven bij punt 2, 3 en 4 achter elkaar te plakken. Maak er een lopende zin van. Bijvoorbeeld: “Doordat mijn klassenleraar op de basisschool zo dwingend was, kan ik niet tegen mensen die zeggen dat ik iets moet. Ik merk dat ik daardoor soms te aardig blijf als ik mensen vanuit mijn rol zou moeten corrigeren.”

Verlicht de belemmering

Ga naar de e-learningmodule van Deel III en trek een aantal kaarten. Beantwoord de vragen en maak een nieuw narratief met je antwoorden.

Identiteit

Als je jouw belemmerende overtuigingen over macht voor een deel los zou laten, wie ben jij dan? Verandert er iets in het beeld dat je van jezelf hebt als jij soms ook gaat dwingen, doordrukken en forceren? In welke situaties vind je dit acceptabel en waarom? Voeg deze randvoorwaarden toe aan je narratief om het reëler te maken.

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel