Als je in een krachtenveld opereert en goede gesprekken moet voeren met belangrijke actoren, is het raadzaam om goed rapport te leren maken. Metaprogramma’s geven hiervoor een praktische ingang.
Sommige mensen zitten zo anders in elkaar, dat is bijna niet te begrijpen. Je kan nog de illusie hebben dat wij in de diepte allemaal hetzelfde zijn maar dat valt vies tegen. Collega’s houden zich niet aan duidelijk gemaakte afspraken, schieten in de weerstand als ik met iets nieuws kom of laten zich erg makkelijk beïnvloeden door de mening van anderen. Dat snap ik niet en dat vind ik irritant.
Met de theorie van metaprogramma’s kan je de belangrijkste verschillen tussen mensen duiden. Het zijn verschillende werkstijlen die uitleggen waarom iemand zo anders kan reageren. Als je deze metaprogramma’s gaat doorzien geeft dat rust. Je snapt van waaruit iemand functioneert. Daarbij geeft het ook een handvat, een gebruiksaanwijzing. Want je kunt iemand veel beter bereiken als je rapport (zie Hoofdstuk 2.1) kan maken met haar werkstijl. Je gaat het gesprek aan in de stijl van de ander en merkt dat deze jou veel beter kan volgen. Jouw effectiviteit neemt enorm toe.
Inzicht krijgen
Om vanuit het perspectief van metaprogramma’s te leren kijken, raad ik je aan om eerst het uitgebreide artikel hierover te lezen. Dit kan je hier bekijken en downloaden.
Oefenen
Als je wilt gaan werken met de metaprogramma’s, is het goed om eerst te bepalen wat jouw voorkeursstijl is. Waarschijnlijk kun je dit aan de hand van de bovenstaande uitleg inschatten. Vervolgens neem je een collega/vriendin/familielid waar je moeite mee hebt. Je probeert in te schatten wat haar/diens voorkeursstijl is. Dit zet je in een overzicht zoals je hieronder kunt zien:
Als je de markeringen in het overzicht hebt gezet, kun je zien waar jullie het meest verschillen. In de trainingen van het Perspectief Principe leer je hoe je deze verschillen kunt overbruggen en een effectieve relatie kunt opbouwen.