Analyse
Het is een genot om naar Rutger Bregman te kijken omdat hij zoveel verschillende stijlen gebruikt. Dat hij over veel dingen een mening heeft (5.betekenis) spreekt voor zich. Maar hij doet dat vanuit een open, menselijke verbinding (1. Aandacht). Dat maakt hem heel toegankelijk. Wat verder opvalt is dat hij graag vertelt (7. Verhalen) over de wetenschap, voorvallen en eigen ervaringen. Ten opzichte van anderen scoort hij heel hoog op deze vorm. Bij hem kan je goed zien dat hij weerstand omzeilt door zijn boodschap via een ander te vertellen. Hij zegt bijvoorbeeld in de grote verkiezingsshow met Caroline van de Plas dat er een ex-CPB’er is, Wim Suiker, die hun programma heeft doorgerekend en dat hij schrijft: “Uitvoering van het programma zou het overheidstekort met 7 miljard doen toenemen.” Dit noemen we een ‘extended quote’. Het maakt dat mensen geboeid naar hem luisteren en veel van hem aannemen. Hij kan ook moeiteloos omschakelen naar een andere tijd of plaats (6. Kader) en vanuit dat perspectief een extra argument inbrengen.
Verder heeft hij het gebruik van metaforen en het herdefiniëren van woorden tot zijn beschikking en kan hij goed uitleggen wat hij belangrijk vindt (resp. de vormen 8, 2 en 3). Wat ik erg leuk vond om te zien in het gesprek met van der Plas is dat hij stiltes kan laten vallen om de ander te laten komen (11. Ruimte). Om haar nog even uit te nodigen toch iets dieper te graven. Dat is best knap omdat ik vermoed dat hij over veel zaken een mening heeft.
Verantwoording
De telling van het aantal keer dat een persoon een bepaalde vorm gebruikt en de uitspraak die erbij hoort zijn in overleg beschikbaar.