Metaprogramma’s

Als je in een krachtenveld opereert en goede gesprekken moet voeren met belangrijke actoren, is het raadzaam om goed rapport te leren maken. Metaprogramma’s geven hiervoor een praktische ingang.

Sommige mensen zitten zo anders in elkaar, dat is bijna niet te begrijpen. Je kan nog de illusie hebben dat wij in de diepte allemaal hetzelfde zijn maar dat valt vies tegen. Collega’s houden zich niet aan duidelijk gemaakte afspraken, schieten in de weerstand als ik met iets nieuws kom of laten zich erg makkelijk beïnvloeden door de mening van anderen. Dat snap ik niet en dat vind ik irritant.

Met de theorie van metaprogramma’s kan je de belangrijkste verschillen tussen mensen duiden. Het zijn verschillende werkstijlen die uitleggen waarom iemand zo anders kan reageren. Als je deze metaprogramma’s gaat doorzien geeft dat rust. Je snapt van waaruit iemand functioneert. Daarbij geeft het ook een handvat, een gebruiksaanwijzing. Want je kunt iemand veel beter bereiken als je rapport (zie Hoofdstuk 2.1) kan maken met haar werkstijl. Je gaat het gesprek aan in de stijl van de ander en merkt dat deze jou veel beter kan volgen. Jouw effectiviteit neemt enorm toe.

Inzicht krijgen

Om vanuit het perspectief van metaprogramma’s te leren kijken, raad ik je aan om eerst het uitgebreide artikel hierover te lezen. Dit kan je hier bekijken en downloaden.

Oefenen

Als je wilt gaan werken met de metaprogramma’s, is het goed om eerst te bepalen wat jouw voorkeursstijl is. Waarschijnlijk kun je dit aan de hand van de bovenstaande uitleg inschatten. Vervolgens neem je een collega/vriendin/familielid waar je moeite mee hebt. Je probeert in te schatten wat haar/diens voorkeursstijl is. Dit zet je in een overzicht zoals je hieronder kunt zien:

Als je de markeringen in het overzicht hebt gezet, kun je zien waar jullie het meest verschillen. In de trainingen van het Perspectief Principe leer je hoe je deze verschillen kunt overbruggen en een effectieve relatie kunt opbouwen.

EN

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan here een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel