Beïnvloeding.nl

Ben ik oké zoals ik ben?

Een vriendin van me heeft veel gedoe in haar relatie. Haar partner vindt dat er veel dingen moeten veranderen. Aan hoe ze het samen doen en hoe zij is. Ze hebben al van alles geprobeerd: trainingen, therapie, afspraken. Maar ze blijven in een op- en neergaande cyclus zitten. Sommige weken gaat het goed; dan zijn ze blij met elkaar en doen leuke dingen. Maar dan volgen er weer weken dat de gesprekken snel uit de hand lopen. Weken waarin ze zich hardop afvragen hoe ze in godsnaam verder moeten. 

Ik zat laatst een kop koffie met haar te drinken en luisterde naar de recente voorvallen. Het was weer mis. Ze raakte erg van slag door de aanvallen van haar vriend en vond het lastig dat hij wilde dat ze zich zou ontwikkelen. Dat ze zou veranderen. In dat gesprek moest ik ineens aan de dramadriehoek denken. Je kent het vast wel: de driehoek van aanklager, redder en slachtoffer uit de Transactionele Analyse. Ik zal je de theorie besparen maar wat er in centraal staat is of je oké bent. De aanklager vindt zichzelf oké maar de ander niet. De redder vind zichzelf ook oké maar denkt dat het slachtoffer niet voor zichzelf kan zorgen. En het slachtoffer vindt zichzelf niet oké en de ander wel. 

Dat roept een fundamentele vraag op: als alles nu zo zou blijven als het is, is dat dan oké? Als jij – met al je tekortkomingen – zo blijft zoals je bent (en je partner ook), is dat dan oké? Misschien is de vraag ook wel: Mag je gewoon zijn wie je bent? Want als dat zo is, dan is er rust. Dan hoef je nergens heen. Dan moet je niks. En de ander ook niet.  

Natuurlijk kun je nog wel wensen hebben. Bijvoorbeeld het verlangen dat de ander je eens wat vaker vasthoudt of zegt dat hij van je houdt. Of dat ze wat minder vaak met haar ex belt. Die verlangens mag je natuurlijk uitspreken. Maar zonder moeten. De ander is goed zoals zij is. En hij is.

Meer artikelen

Desinformatie, fake news, deepfake: er is veel over te doen. Ursula von der Leyen noemde het begin dit jaar bij het World Economic Forum in

Links Nederland was een half jaar geleden hoopvol. Eindelijk zou er weer een links kabinet komen nu PvdA en GL samen de verkiezingen in gingen.

In het World Economic Forum vond de afgelopen weken een discussies plaats over ‘Defending the truth’. In deze video zie je de hoofdredacteur van de

Ik zit in de trein met een groep opgewonden mensen van middelbare leeftijd. Ze zijn op weg naar Amsterdam. Een kennis van mij blijkt er

Tijdens het werk proberen we alles met het hoofd te doen. Maar wat zou er gebeuren als we ons lichaam meer als informatiebron zouden gebruiken?

Sommige mensen fronsen als ik vertel over effectieve beïnvloedingstechnieken. Vooral als ik vertel over hypnose en zoiets als de extended quote. Dit is een manier

In de afgelopen weken ben ik er achter gekomen dat ik niet vaak m’n grenzen aangeef. Ik slik van alles en zorg dat het van

De situatie is als volgt ik zit in een training met een fijne groep bij de Baak. Een deelnemer geeft aan dat zij in het

Het valt me steeds meer op dat ik erg sturend ben in mijn vragen. Tijdens trainingen, als ik de onderliggende overtuigingen van een deelnemer boven

Een paar jaar terug stond deze spreuk op de scheurkalender van Happinez. Ik vond ‘m indertijd cryptisch maar begin hem steeds meer te omarmen. Ik

NL

Inloggen

Log in voor toegang tot je eerdere bestellingen en exclusieve hulpbronnen, oefeningen en de uitgebreide beïnvloedingsprolfiel-scan. Nog geen account? Log dan hier in na je eerste bestelling.

Heb je een exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’? Maak dan hier een account aan met de code uit je boek.

Programma werkconferentie 17 april 2024

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in het Zendstation te Lopikerkapel

09.30 uur
Interactieve workshop met Bart Verhaagen over de wereld van onze overtuigingen. Waar komt ons gedrag vandaan en hoe kun je dit beïnvloeden? Via het Perspectief Principe bespreken we de 12 vormen van beïnvloeden en de methode van het Beïnvloedingskompas.

11.00 uur
Tijdens de koffiepauze ga je zelf aan de slag om belemmerende overtuigingen naar boven te halen in een gesprek met een collega deelnemer.

11.30 uur
Demonstratie van de toepassing van alle vormen van beïnvloeden met een casus van iemand uit de zaal. Je ervaart direct op welke manier je ruimte kunt scheppen in knellende patronen.

12.30 uur
Tijdens de middagpauze ontvang je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Laat die overtuiging los’ en ontmoet je andere professionals bij een heerlijke lunch.

13.30 uur
Kies uit twee parallelle workshops:

Wat kunnen we leren van alle breinwetten uit de neuromarketing die ons overhalen om van alles in supermarkten en online te kopen? In de workshop onderzoek je op welke manier je deze kennis kunt inzetten in de dagelijkse praktijk

Hoe kun je zorgen dat vergaderingen niet eindeloos duren en vol zitten met herhalingen en stokpaardjes? Je gaat zelf oefenen met het zetten van een kader en leert de taal die mensen hierin meeneemt.

14.45 uur
Pauze

15.15 uur
Kies nogmaals uit twee parallelle workshops:

Hoe kun je hypnose en conversational trance inzetten in jouw werkpraktijk? Je gaat in deze workshop zelf oefenen met trance taal voor alledaagse toepassingen. Zodat je weerstand ombuigt naar samenwerking.

Hoe pas je de Krijgskunst Aikido toe zodat je goed gecentreerd en volledig in je kracht staat? Hoe kun je mensen in beweging brengen vanuit de overtuiging dat ze graag willen bewegen?

16.30 uur
Plenaire afronding

17.00 uur
Feestelijke borrel